Bra dag.

Arbetsdagen började med att jag bad en kund fara åt h....ete. Hon har varit en smärta där bak sen dag ett. Tröttnade till slut på hennes respektlösa beteende. Kändes väldigt bra när det var gjort och såg fram emot en fortsatt bra dag. Det blev en forstsatt bra dag med kuliga kundbesök som även genererade en viss inkomst.
R hörde av sig på eftermiddagen och undrade om jag skulle komma till stallet på kvällen och titta när hon hopptränade Lilleman för B. Förstod att det var nåt mer och ja hon ville ha hjälp med hästarna eftersom hon inte har varit frisk senaste dagarna.
Jag har inte mockat på över en vecka så det var klart att pappa sa ja till att skjutsa och mocka.
Lilleman såg riktigt bra ut och hela träningen skötte dom sig förutom lite psykbryt på R mitt i träningen. Hon är medveten om problemet och vi får jobba på det precis som vi gjort med allt annat som idag har blivit bra. Om man ska ha en häst med gott självförtroende och som är glad så måste man vara snäll mot den.
Oavsett hur mycket och hårt man tränar sitter det alldeles för mycket i huvudet på utövaren. Hur många kassaskåpssäkra segrar har inte gått förlorade när nerverna spökar?

Skulle egentligen behöva ställa mig och stryka massa kläder. Har inte haft städerskan här på ett tag så strykhögen är rätt stor. Har tre mässor på en vecka och då går det åt lite kläder. I helgen blir det Spogamässan i Köln. Tror det är europas största hästsportmässa. Alltid lika kul att besöka den och se utbudet av både nödiga och onödiga produkter.
Börjar min resa i morgon med att besöka lite kunder på västkusten. Knoppar sen hos bästa Maria L i Sjöbo för att rulla vidare mot lilla orten Leer några mil norr om Mûnster på fredag.
Ser fram emot att träffa folk. Både gamla och nya bekantskaper. En del dom ger och andra tar, och så finns det dom som stjäl (eller hur Sofia).

Dax att sparka liv i strykjärnet, annars blir det till att stryka i morgon och då har min dåliga karaktär vunnit igen.

Ha en bra kväll, H.


Uppdrag granskning

Tittar på programmet om pengar och saker som försvunnit på polisstationer runt om i Sverige. Bevisligen är det poliser som stulit intagnas pengar. Chefer och ledning försöker sopa det under mattan. En chef försvarar brotten med att poliser är inte mer än människor. Öhh???? Jag trodde poliser blev poliser för att dom själva tycker att dom är övermänniskor.
Hur ska poliserna kunna reda upp vanliga brott när dom inte ens klarar av att reda ut brott som sker på polisstationerna.
Det är när man hör om sånt som respekten för nämnda kår inte ökar precis och den var låg innan.
H.


Frukostreflektion

För att nå framgång i de flesta sporter är det många parametrar som ska fungera. Tror ändå inte att det finns nån annan sport som är så komplex som hästsporter och specellt då hoppning som ligger mig närmast hjärtat. Visst är det hårt arbete parat med talang och ändå mer hårt arbete som föder framgång även i dressyr men hoppmomentet där du som ryttare ska ha den optimala avsprångspunkten ger hoppningen den lilla extra kryddan.
De viktigaste ingredienserna för att nå framgång är:
Hårt arbete
Hårt arbete
Hårt arbete, Man kan inte tro att man nå framgång om man inte är beredd att tugga taggtråd. Alla dagar i veckan. Att själv rida sina hästar några dagar i veckan och sen låta mamma/pappa/hästskötare sköta träningen resten av vecka är garanterat ingen väg till framgån oavsett hur bra och dyra hästar man köper.

4 Bra hästar. Finns det tillräckligt bra avel i Sverige för att vi ska kunna hävda oss internationellt? Hur många av sveriges uppfödare har varit på tävlingar utomlands och tittat?

5 Bra tränare. Tävlade själv på 70-80 talet. När man idag besöker en lokal eller regional tävling kan jag bara säga en sak. Ridningen har inte utvecklats överhuvudtaget. Snarare tvärt om. Det är skrämmande att se hur ridningen under de senaste 20 åren snarare gått bakåt än framåt. Som jag ser det måste det bero på att tränarna är alldeles för dåliga. Det är ju tränarna som utbildar ryttarna.

6 Begåvning/talang. Det är inte ett absolut måste att ha en begåvning men det underlättar definitivt att ha ett medfött "öga"

7 Pengar. Är inte ett måste för att nå framgång. Är man inte beredd till de tre första ingredienserna spelar pengarna ingen roll. Angelica A. har med största önskvärda tydlighet visat att man kan komma hur långt som helst med 3xhårt arbete och begåvning.

8 Förbundet. Förbundet ska jobba för sportens fortlevnad och utveckling. Har lite svårt att känna förtroende för ett förbund som tycker det är viktigare att ryttare ska rida med jackor utan luva är att ALLA ska änvända säkerhetsstigbyglar. Kan inte heller förstå hur man som förbund fortsätter med att tala om att ridsport är den största tjej och kvinnoidrotten. Hur kan man tro att media och sponsorer någonsin kommer att satsa på en tjejidrott? Nä sluta kalla det tjejidrot för det är ingen tjejidrott. Det är däremot sveriges största demokratiska idrott. Och jag skulle även kunna tänka mig att det är den av de största individuella idrotterna i Sverige.
Alltså finns det mycket bättre infallsvinklar är att kalla det för en tjejidrott. Och så undras det varför det är så få killar som rider. Jo tjena.

Finns ett antal delar till samt att jag även kommer att utveckla mina funderingar vad gäller redan skrivna ingredienser.
Måste jobba lite också.
Har insett att nu när jag lossat handbromsen så är singellivet ovärdeligt för mig.
Hoppas herr chefredaktör blev nöjd nu
Full fart spar tid, H.

Dålig karaktär.

Gårdagen gick i ett töcken. Var hemma från resan runt 10:00 och försökte sova. Kan säga att det gick sådär. Blev hungrig men hade ingen mat hemma så det blev lite godis ist. Åt sen inget på hela dagen. På kvällen när jag kom hem hade jag inte tänkt på att handla nåt så det enda som fanns tillbud var öl och chips. Var mer fokuserad på att åka och pussa på hästarna än att handla nåt som jag kunde äta.
Eftersom jag varit borta mycket sista tiden, började jobba tidigt och åkte till Falköping idag, samt att jag var tvungen att döva mitt dåliga samvete och åka och krama på mina barn blev det inget handlat idag heller. Därför blev det ungkarlspyttipanna i kväll med. Öl och chips. Nä jag skojar inte det är tyvärr sant. Skäms nästan.
Funderar samtidigt hur läng tid det kommer att ta innan herr chefredaktör kommer och tar mig i örat. Skriver ju knappt nån med hästinriktning. Lovar att det kommer att bli ändring på det. Ska bara skärpa mig vad gäller matinköp och karaktärsdanande övningar.
God kväll, H.

Dåligt samvete.

Efter att jag kom hem från Spa i går så åkte jag senare på kvällen och pussade lite på hästarna Lilleman och Nicke. Kände att jag hade varit borta länge från dom och saknade dom.
Kom på för några timmar sedan, när jag satt i bilen,  att jag har två barn hemma som jag inte åkte och pussade på trots att jag hade varit borta från dom lika länge som från hästarna. Tror jag får åka och krama dom lite i kväll för att döva mitt dåliga samvete.
H.


Snabba tankar.

Nåt som har snurrat runt i knoppen senaste dagarna är fyra speciella möte den senaste tiden. Det började i onsdagskväll när vi skulle plocka upp våran medresenär "Jörgen Bowe Bewonius" eller hur fan han nu stavar sitt namn. För det första var han två meter lång och det är kanske inte så konstigt, men att vara två meterlång och sitta i hushållsbilen där sätena pga av bilens konstruktion inte går att skjuta långt bak skapar problem. Inte problem för mig men för Bowe. Han såg helt sjukt rolig ut när han försökte få plats med ben, kropp och huvud.
Denna stackars karl ha r även enligt hans sätt att se det förärats med att av världshistoriens fulaste namn. Han har enligt egen utsago ifrågasatt sina föräldrars intelligens ett antal gånger och ställt frågan: hur fan tänkte ni när ni döpte mig till Jörgen. Att säga detta till en av närkes största retstickor var ju inte heller helt intelligen. han kunde iofs inte veta att jag innehar den titeln. Så efter det fick han heta Jörgen och inte Bowe som  han själv ville. Inte ens hans barn eller sambo kallar honom vid hans döpta namn utan dom kallar honom Bowe.
Anledningen till att han åkte med till Spa var att han sköter Marcus Ericsson Fan Club på facebook. Gå gärna in där och se vilket jättejobb han gör helt ideellt.

Möte nr två var campingplatsen i Spa eller rättare Fanchorchamps som den lilla orten vid själva banan heter. Det var en stor sluttande äng, inget konstigt med det, men dom som campade där. Stor del av det klientelet är och var obeskrivbart. Många hade lagt ner både pengar och tid på att ha en spektakulär camping. Det var tältkök med allt som behövdes för att laga riktig mat. Nån hade med sig en riktig musik/PA-anläggning. Tyvärr innehöll spellistan bara tre låtar som lät nästan dygnet runt. Och sen hade vi dom som roade sig med att skjuta knallskott och diverse andra bomber. Kan garantera att man vaknade utan problem varje morgon när det small så hushållsbilen gungade och man hörde hur jord och annat hamnade på taket.

Möte nr tre var festen i ett festtält på lördag kväll. Som tur är filmade Ph detta och han ska hjälpa mig att visa filmen vid ett senare tillfälle. Utan filmen går det inte att beskriva vad som hände. När vi kom in i tältet som kanske var 15x30m såg vi en duo i andra änden av tältet som spelade och sjöng. Vi trodde först att det var en gammal, något rund kvinna som sjöng och hennes partner såg också ut att vara en kvinna. Vi insåg snart att det var två män. Inte så att dom på nåt sätt hade klätt ut sig men det hela var lite motsägelsefullt. Att sen se en massa män i övre medelålder dansa med varandra och själva var obeskrivbart. Eftersom antalet kvinnor var i klar minoritet(1 kvinna på 50 karlar) hade dom som ville släppa loss till musiken inte mycket annat val.

Möte nr fyra var helt slumpmässigt. Vi stannade och skulle tanka på vägen hem på söndag kväll. Medans jag står och tankar kommer det fram en ovanligt snygg tjej och frågar på engelska om vi ska till Danmark och Köpenhamn. Jag blev lite överraskad men svarade att, ja det skulle vi. Hon undrade då om hon fick åka med till Köpenhamn. Hon sa att hon var danska och skulle hem till Köpenhamn.
Eftersom hon verkade ärlig och inte såg så farlig ut fick hon givetvis åka med. Är ju född till en gentleman. Kände att jag inte ens behövde fråga mina medpassagerare vad dom tyckte. Det var ju dock en tjej som såg bra ut och det var ett tag sen vi hade haft nån sån i vår närhet av förklarliga själ.
Man undrade givetvis vad denna tjej gjorde på en bensinstation en söndagskväll och hon svarade att hon var ute på en liten roadtrip till Berlin och Amsterdam sen 4 augusti. Sen skulle hon förklara varför hon var ute och reste och det tog iaf minst en kvar att förstå. Finns en anledning till att danska barn är dom barn det tar längst tid för att lära sig sitt modersmål. Till slut förstod vi iaf vad det var hon var ute och gjorde på sin resa. Hon var Såpbubbelartist. Har aldrig någonsin tidigare i mitt liv träffat nån sån artist så jag blev lite starstruck faktiskt. Hon berättade även att hon hade varit tillsammans med en kleptoman. Bl.a hade han stulit över 20 hammare. När vi närmade oss Köpenhamn, mitt i natten, bad hon oss att vi skulle släppa av henne så skulle hon ta sig hem liftande. Bowe och jag tyckte att det inte lät bra så vi skjutsade hem henne till hennes lägenhet i centrala staden. På vägen ut från Köpenhamn insåg vi att vissa saker är bättre i Sverige. Alla rödljus i Köpenhamn ändrade till röt så fort vi närmade oss dom. Inte som i Sverige där ljusen ändrar sig till grönt när nån närmar sig.

Kollar klocka och inser att jag måste åka. Ska till Falköping och hämta grejor som inte blev sålda under de tre SM-helgerna

Kom på vad man ska kalla de nya telefonerna som inte är några telefoner längre. Ringer på dom är väl det minsta folk gör med dom. Dagens telefoner ska kallas MTG

Väntar med späning till när vi ska åka tillbaka med Nicke till Husaby om tvåveckor och se om hans skadade ligament har blivit bättre.

Kör försiktigt, H.


Bra dag.

När jag vaknade 03:09 var det nästan med ett leende. Kändes som gårdagens avsaknad av sömn fungerade som diskformatering, backup, hårddiskrensning och omstart(nystart).
Trots mycket snurrande i skallen lyckades jag ändå somna om en stund till. Är strax på väg till kontoret och det är tag sen jag var där så tidigt. Blir nog till att skriva lite till när jag kommer till kontoret. Allt som skulle tänkts i går men inte kom fram på grund av Zombietillståndet kommer nu och då vill det till att få ur sig det innan hårddisken kraschar.

Kör försiktigt, H.

Panikångest.

Har sett på facebook och även upplevt det irl. Folk är helt exalterade när dom har köpt en ny telefon. En såndär dom kallar smartphone tror jag. Har sett både tjejer och killar lika glada som när dom får barn när dom får sin nya telefon. Springer omkring och visar den som det vore ett nyfött barn. Kommer ihåg en som kom med en äppletelefon för några månader sedan och var helt lyrisk för att hon hade fått sin nya telefon och den var VIT. Jag frågade vad som var så speciellt med den och hon svarade att den var så frän för att den var vit. Vit? Är en telefon speciell för att den har ett äpple på sig och är vit?
Jag själv har alltid, sen den första kom för hundra år sedan, haft ett märke som har gjort telefoner med lucka. Har alltid haft telefoner med lucka för jag tycker att dom håller länge. Jag kan ha en telefon i tre, fyra år(ja om jag inte tappar den i toaletten eller tvättar den ihop med byxor i tvättmaskinen). Mina barn däremot kan inte ha en telefon i mer än några månader. Antingen tappar dom bort den eller också "går den bara sönder"
Nu är det så att jag har fått en ny såndär smartphone eller vad det kallas och jag får handsvett bara jag tänker på den. Det ringde en säljare som lovade mig en telefon om jag förlängde mitt abonnemang. Eftersom min gamla telefon börjar bli glapp och batteriet inte håller en hel dag tyckte jag att det lät bra. Nu är det så att jag antaligen har gammaldags fingrar. Jag kan inte få en såndär touchskärm att göra som jag vill.
För nåt år sedan fick jag en touchpad eller vad det heter(också pga att jag förlängde nåt abonnemang). Den jävla padden har jag inte fått att fungera. Jag var fullständigt övertygad om att det var nåt fel på den. Vad jag än gjorde loggade den bara ut. Om jag skulle in på FB, min blogg, spela spel eller vad det än var jag skulle göra loggade den bara ut. Ph använde den i flera timma vid olika tillfällen utan att han hade minsta problem med utloggning. Samma sak med R. Hon använder den också timvis utan några somhelst problem. Men så fort jag får den i mina händer fungerar den inte.
Nu är jag rädd att samma sak ska hända med en nya telefonen. Om jag nu stoppar in mitt simkort i den och allt från gamla telefonen försvinner vet jag inte vad jag ska göra. Samtidigt som jag inte vill vara nån bakåtsträvare vill jag inte heller lägga mitt liv i en mackapär jag inte kommer överens med.
Tror jag ska börja lite i taget. Kanske använda båda telefonerna under en övergångstid.
Ph hade med den nya telefonen (är det egentligen en telefon? Den gör och kan så mycket mer än min gamla telefon)(är det inte dags att sluta kalla dom för telefoner och hitta på ett nytt namn till dom)till Spa och jag måste erkänna att den tog makalöst bra kort och filma ska vi inte prata om.
Ska kanske anamma den nya tekniken och ge den ett försök även om jag får ångest bara jag tänker på det.
Återkommer om hur det kommer att gå, H.

Tillbaka i hemmet.

Efter att ha tillbringat dom senaste 18 timmarna i hushållsbilen är jag nu äntligen hemma. Har haft en väldigt kul resa med många nya intryck. Varje dag har det hänt nått man inte kunnat förutse, på ett positivit sätt. Är jävligt trött nu och ska försöka sova några timmar innan  det är dax att jobba några timmar. Blir till att sanera husbilen i kväll också. Nu när motorsportsresandet är över ska jag återgå att skriva om det som var meningen från början. Hästar och det mesta runt dom. Ska först bara samla ihop intrycken från Spa-resan och se om jag kan få ihop det i några få meningar.
God natt, H.

Deppigt.

Sitter i hushållsbilen och deppar. Som vanligt kan man nästan säga grinade oturen Macke i ansiktet. Han startade femma i racet och låg femma när generatorn la av så det var bara att parkera vid sidan av banan och traska tillbaka till depån. För att hålla herr chefredaktör glad kan man säga att Macke vägrade ut sig.
Vi hörs, H.

Tidig kväll i Spa

Tillbaka i hushållsbilen efter en dag på racebanan. Det har växlat mellan sol och regn hela dagen så det har varit av och på med regnkläder hela tiden. Förutom att titta på snabba bilar har vi inte gjort så mycket mer. Har haft proppar i öronen hela dagen så därför har jag inte heller lyckats komma på nåt att skriva om. Kan ändå meddela att musiken och knallskotten är igång på campingplatsen. Ja eftersom inspirationen har uteblivit isag får det bli lite återvinning ist.
Detta skrev jag efter att jag hade haft Blondie hemma på mat:


Detta för mig osökt in på en viss sorts hästmänniskor. Dom givmilda, skojade bara. Finns det givmilda hästtjejer? Nä jag tänkte på de:
Självupptagna hästtjejer. Har under alla år jag hållit på med hästar genomfört en vetenskaplig test. Hur är de flesta hästtjejer? Om man tar en rankinglista på hur hästtjejer rangordnar saker i sitt liv så brukar det se ut som följer. Denna lista gäller tjejer utan barn men med pojkvän/man:
1, Hästen
2, Hunden
3, Sadeln
4, Släpet
5, Bilen
6, Tränaren
7, Sig själv(denna placering kan skifta väldigt och brukar komma högre upp)
8, Övrig hästutrustning
9, Stallkatten
10, Pojkvän/Man. Denna placering gäller nämnda män som har lärt sig att inte ringa sin hästägande älskling och fråga henne när hon kommer hem. Dom stackarna som inte har lärt sig det och begår nybörjarfelet att ringa brukar komma långt mycket längre ner på listan. Allt för ofta efter dammsugaren vilken hästtjejen inte brukar ha för höga tankar om.
Sköt om er, H.

Det blev en hård natt

Inte på det sättet ni tror. 04:48 körde musiken igång igen efter att ha varit tyst i två timmar. Hoppas det blir samma drag hela helgen. Snart dax att gå upp och ta sig till banan.
Funderade lite i natt när det inte gick att sova på vilka fler likheter och beröringspunkter häst och motorsport har. F1 tävlingar och hästshower har flera likheter. Men nu är han väl ändå ute och cyklar säger ni. Nä ska komma till detta nu.
Globentävlingarna och Monaco GP är väldigt lika nu var det nån pajas som smällde eytt knallskott på campingen, det har hänt ett antal gånger sen igår Båda är tävlingart i huvudstäder. Besökarna bor på hotell.
Spa där vi är nu är väldigt likt Falsterbo förutom knallskotten och musiken på campingen Massor och glada människor som campar och festar. Tittar på tävlingar och sen festar igen. Det är övervägande ett kön på tävlingarna. Tjejer på häst och karlar på motor. Nåt jag inte hört på Falsterbocampingen är inspelat ljud av gnäggningar. Här kommer det med ojämna mellanrum motorjlud av en accelererande F1-bil ur nån av högtalarna.
Tycker det är en mycket fascinerande upplevelse detta. Det tycker även sonen Ph 15.
Vi hörs senare igen H.

Tror...............

...................... det kommer att bli en hård kväll/natt!

Framme

Nu har vi kommit fram efter 160 mils sträckkörning. Hushållsbilen har fungerat perfekt. Markisen är ute, stolar och bord framme och första ölen är öppnad. Får man skriva så herr chefredaktör?
När jag började blogga på Hästmagazinet lovade jag att det alltid skulle handla om hästar. Som jag ser det kan det även handla om hästrelaterade ord.
Alltså kommer det några hästrelaterade ord här. Ardenner. Anledningen är att banan ligger i området Ardennerna. Jag tror det iaf.
Pratade precis med Marcus och han skulle precis gå banan. Ytterligare en beröringspunkt och gemensam nämnare med ridsporten.
Måste sluta skriva eftersom vi har en strömlös plats och jag vill kunna skriva lite mer under helgen.
Missade att skriva ut Rs adress som länk så därför gör jag ett nytt försök. http://www.rebeccaeklind.blogg.se/ 
Se på 17 det gick.
Nu är det dax för lite mat, H.



Spa.

Förutom hästar har jag ett stort intresse till. Och nej ni som känner mig vi tänker inte på samma sak. Det ni tänker på är inget intresse eller hobby utan nåt nödvändigt ont.
Mitt andra intresse är motorsport. Då företrädesvis på fyra hjul på asfalterad bana. Nu börjar ni undra varför skriva om motorsport när han kallar sig stallpolisen?
Jo det finns många likheter mellan hästsport och motorsport.
Tex tycker bådas utövare att den andra "sporten" luktar illa.
Det finns ingen hejd på hur mycket pengar man kan stoppa in i dessa hobbysar.
Det finns många fler likheter men den i mitt tycke viktigaste likheten är att båda dessa sporter är helt demokratiska vad gäller kön på utövare. Mig veterligen finns det bara ett fåtal klasser inom fyrhjulstävling som är låsta vid enbart kille eller tjej. Ungefär som att det bara är tjejer som rider Drottningens Pris i Stockholm.
Annars är båda sporterna helt demokratiska. Just detta är nåt jag funderar på hur man ska utveckla för att få ett större intresse från allmänhet och media. (Detta har ju förbundet fullständigt misslyckats med. Och jag vet till viss del varför).
 Är kanske därför jag har fastnat för båda dessa. Det här med lagsporter har aldrig riktigt varit min grej. Fotboll ska inte utövas av såna som jag som har ett stödben och ett träben. Ska jag jonglera med en boll måste det vara en ballong fylld med helium och ändå klarar jag bara tre duttar.
Tittar just nu på klocka och märker att jag börjar komma i tidsnöd. Vi är sex killar, bla min minste son Ph som åker iväg i två husbilar om några timmar för att vara framme i Spa i morgon eftermiddag. Vi ska kolla på formel 1 Och GP2 där hela helgen. Den största anledningen till att vi åker dit är att Kumlasonen Marcus Macke Ericsson tävlar där. Har följt hans karriär i tio år och nu står han på gränsen till formel 1.
Tror det blir lite svårt för mig att blogga under denhär tiden så ni får hålla tillgoda med en till mig närstående persons blogg så länge. www.rebeccaeklind.blogg.se
Om jag hittar nån dator kommer jag ändå att lämna en lägesrapport från Belgien. Dock måste den innehålla ordet häst eller andra ord med anknytning till häst annars blir Herr chefredaktör sur. Det var ett krav att det alltid måste vara x antal hästrelaterad ord med i varje inlägg. Som han sa: Du kan för fan inte kalla dig för stallpolisen och bara skriva om motorsport.
Önskar mig själv och mitt resesällskap en kul och trevlig resa, H.
Bara timmar kvar till Spa.


Jag har lösningen.

Jag tror eller jag vet att jag har kommit på lösningen. Finns det nåt tråkigare än dressyrtävlingar? Nä, eller jo det kanske det finns. Distanstävlingar kan knappast vara nån höjdare heller. Men vad gäller distanstävlingar så har dom redan snott min lösning.
Alla dressyrklasser ska ridas på tid!!!!
Den som rider snabbast med högst poäng vinner. Precis som i hoppning bara att i hoppning ska man ha så lite poäng(fel)som möjligt.
Hoppas att förbundet läser min blogg och tar åt sig min helt superba idé. Alla arrangörer har under alla år försökt att göra dressyrtävlingar mer intressanta men ingen har lyckats. Jo dom största tävlingarna har lyckats såsom Globen, Scandinavium och Falsterbo. Där är det iofs inte själva dressyrtävlingarna som drar utan hela konceptet. Jag tror på fullaste allvar att agilitytävlingarnan och kaninhoppningarna på dessa största svenska meetings har lika stor publik som dressyrklasserna och det bevisar minsan min tes. (Förlåt mig Anna. När du rider vet du att jag tittar helt frivilligt)
Nä, inför bedömning A:0 i alla dressyrklasser så kommer tom jag att frivilligt åka och titta.
Nu är det bara timmar kvar, H.

Fattar inte riktigt.

Kan nån förklara för mig hur Ridsportförbundet tänkte när dom bestämde sig för några år sedan att det var farligt att tävla med en jacka med luva/huva på jackan?
Att låta alla som tävlar använda vilken sorts stigbygel som helst ser dom tydligen inte som ett säkerhetsproblem men att rida med huva var tydligen det.
Nu tänker ni att, so what, dom har ju tagit bort den regeln. Ja det har dom men jag återkommer ändå till kärnfrågan. Hur fan tänkte dom?
Jag har ingen statistik att luta mig emot men har sett tillräckligt både på träningar och tävlingar för att komma fram till att det var ett väldigt konstigt beslut. Skulle vara bra om man fick reda på vilken sorts statistik dom använde.
Jag har väldigt svårt att tänka mig att det finns en statistik som visar på att det sker fler olyckor med huvor/luvor än med icke säkerhetsstigbyglar.
Varför inför inte förbundet att krav på att man måste rida med säkerhetsstigbyglar? Efter att hållt på i den här branschen både som ryttare och förälder har jag svårt att förstå logiken.
Nä inför snarast en regel att alla som tävlar måste använda säkerhetsstigbyglar.
Dax att lägga sig och sova. Blir en lång dags resa till Spa i morgon, H.

Återvinning.

Har lite dåligt med tid att blogga idag så det får bli lite återvinning från min gamla blogg. Måste bara passa på att säga att jag är en sån som tycker om alla årstider. De flesta idrotter och sporter är säsongsbundna men det gäller definitivt inte hästsporter. Vi hästmänniskor är faktiskt ett väldigt tåligt släkte. Vi måste sköta våra underbara lyckopiller oavsett väder. Iofs har många idag tillgång till ridhus men det är ändå rätt mycket utomhusaktiviteter vi måste ägna oss åt. Hästarna kommer inte in och ut av sig själva. Gödselkärran ska tömmas även och det regnar småspik eller har kommit tre decimeter snö. För att inte tala om när hästarna ska in från sin hage som mer ser ut som ett risfält. När dom små rackarna vägrar komma till grinden och man blir medveten om att det bara är en promenad ut i skiten som gäller är det lätt att hålla sig för skratt. Ibland får jag intrycket av att dom bara jävlas med en. När man väl kommer ut i halva hagen och har tappat stövlarna ett antal gånger kommer dom farandes mot en och med vad jag tror ett stort flin på läpparna och så galopperar dom så nära dom kan och sen är man nerskvätt från topp till tå. Då älskar man dom verkligen.
Likadant med tävlingssäsongen som sträcker sig över hela året. Hur väl minns man inte tävlingen i Lidköping i februari när det var 25 minusgrader.
Är även djupt imponerad av landets travkuskar. Hur ofta ser man vem som är vem av dom när leran stänker och kylan biter?
Nä som sagt hästfolk är ett hårt släkte. Eller ska man kalla oss korkade? Så länge kärleken till hästarna finns där och man känner sin ödmjukhet mot dom och får ett förtroende tillbaka kan jag nog kalla mig vad som helst.

Nu blir det återvinningstime:

Hade redan för någon/några veckor sedan bestämt mig för att göra en stallprofillista. Alltså en profillista på de människor(?) som är i stallet. Profilbeskrivningen är givetvis min helt egna objektiva bedömning. Ibland blir det allvar, ibland med glimten i ögat och givetvis blir det ett rent fabulerande med ojämna mellanrum. Med tanke på vad som hände igår och att jag fortfarande är rätt förbannad börjar jag med No one, numero uno, det är:


Mytomanen! En i vårat stall mycket underlig person. Mycket snack och liten verkstad. Kan bl.a motivera vissa ologiska handlande med "Jag har faktiskt råd att göra så". Talar gärna om för andra hur dom ska göra. Talar lika gärna om hur hon skulle göra eller inte göra om det var hennes häst. Med tanke på att hon har egen häst, och ibland har hon haft fler, som det händer absolut nada med måste hon ha noll självinsikt. Om hon nu nån enstaka gång rider sin häst så märker hela omgivningen det. Hon LÅTER tydligen hela tiden när hon rider. När L, som hjälper oss med våra hästar, råkade ut för denna kvinna första gången undrade L vad det var för fel på henne(Mytomanen). Hon(Mytomanen) är sådan svarade jag.
Finns mycket mer att skriva om denna profil och det kommer jag att göra.

Hinner bara med en kortis till innan det är dax att åka nån annanstans.

Den förvirrade! Det är lika kul varje gång med denna profil. Hon vet oftast inte om hon har eller om hon ska. Har sett henne komma in i ridhuset, sitta upp på hästen, se sig förvirrat omkring, sitta av och gå ut. Samma när hon sadlar. Efter att hon sadlat kan hon med detsamma sadla av och tro att hon har ridit färdigt.

Tar en till eftersom beskrivningen på den inte behöver så mycket text:

Bitchen! Man skulle kunna skriva Bitchen i pluralis eftersom denna profil passar in på så många av de som tillbringar stor del av sitt liv stallet. Kom på att det egentligen skulle kunna skrivas hur mycket som helst om Bitcharna och det kommer jag att göra.

Nä, time to leave. Fortsättning följer........H

En dag kvar till Spa!

Missförstånd/missuppfattning

Fick ett samtal igår kväll pga ett missförstånd. Det är inte alltid att det man skriver uppfattas på samma sätt av den som läser. Samtalet utmynnade iaf i nåt positivt. Kanske inte en i mitt tycke fullständigt optimal lösning men iaf en lösning på näst bästa sätt. All negativ energi försvann och jag sov riktigt bra för första gången på en vecka.
På vägen hem från jobbetr igår tänkte jag ta en sväng förbi stallet och pussa lite på hästarna, för att få lite positiv energi. Dom hade tyvärr inte blivit intagna och jag skulle på ett möte så det blev inget hästgosande. Kan inte förstå varför hästar inte används mer inom psykvården för dom är världens bästa lyckopiller. Hoppsan, nu lät det som jag är psyksjuk men det är jag inte. Inte så det stör iaf. Inte så att det stör mig iaf. Nåt att skriva om en annan gång
Dax att åka till jobbet, H.

Stöld eller rättare sagt lån.

För en vecka sen blev jag väldigt besviken på en person och av nån underlig anledning sitter det kvar än idag. Det stjäl en fruktansvärd massa energi av mig. Tillräckligt mycket för att den rätta inspirationen till att blogga inte ska infinna sig. Hur gör man nu då i dagens samhälle för att ge igen på nån som har gjort en rejält besviken? Jo det finns en makalöst effektivt sätt att straffa personen ifråga. TA BORT DEN FRÅN FACEBOOK. Finns det nåt bättre sätt? Bara en sån där internetsmäll, tjong.
Ja herre gud hur korkad är man inte ibland?
Ska jag va riktigt ärlig tror jag inte den har märkt det och än mindre bryr sig.
Brukar tala om för folk att hata är nog det mest bortkastade man kan göra eftersom den man hatar har oftst ingen aning om det och därmed är det bara en själv som kan må dåligt av det och därmed förlorar man bara massa energi som kan användas till nåt mer kreativt. Och att göra som jag gjorde var nog minst lika dumt men gjort är gjort.
Pga av detta har jag alltså ingen inspiration att skriva nåt och har därför stulit eller lånat ett inlägg som min dotter R gjorde i sin blogg i början på året.
Är som sagt tidigare både lat och miljömedveten och har faktiskt ett väldigt stort ego. Rs inlägg är en bra egoboost för mig så därför lägger jag in den här.

Pappa - Ridning är ingen exakt vetenskap

Har funderat massor idag, hur mycket som helst faktiskt, på allt. Bl a på ridning, på varför en del har de åsikter som de har eller varför de gör som de gör? Som min far brukar säga, ridning är ingen exakt vetenskap, man kan göra det på många olika sätt och många sätt är rätt.
Jag vet varför jag gör, tycker och reagerar som jag gör: Min far.
Han har verkligen präglat mig och min syn på hästhållning, T ex Jag har ofta lite stressigt i stallet då man ska hinna med flera hästar och skola osv, så finns människor som, klagar kanske är fel ord, men påpekar att jag inte borstar särskilt mycket. Jag har alltid fått höra av min far och även min faster, (som även hon har TYP samma syn på ridning som pappa) att det är bättra att rida 10-15 min extra än att borsta 10-15 min extra, man lär sig rida av att rida inte av att borsta.
Det var kanske ett dåligt exempel men men ....
När jag rider försöker jag alltid att lyssna på min far eftersom att jag vet att hans tankar är värda att lyssna på och hans kunskaper hjälper mig, ibland är det svårt eftersom att jag är verkligen en "känsloryttare" jag har svårt att koppla bort min känslor och de spelar allt för stor roll i min ridning, men även det faktum att han är min far. Men jag vet ju egentligen att det han säger är rätt och det blir alltid bra när jag gör som han säger (nu kommer han bli mallig!) men han har faktiskt alltid rätt.
Han har ju trots allt tävlat 150 på en häst han har tagit fram själv och han har ridit och tävlat i hela sitt liv. Jag och pappa har än så länge tagit fram en häst, som inte kunde hoppa, till att gå 130 och Nicke som visserligen kan hoppa men vi tog honom från inget till 140 (men såklart med hjälp av med flertal andra tränare)
Han har väldigt bestämda åsikter om saker min far och han kan verka dryg men hans åsikter är bestämda för han vet att det är rätt, jag vet det också för jag har fått det bevisat för mig om och om igen. Har jag en fråga om hästar, går jag till min lilla besserwisser till pappa oavsett om det handlar om hjälptyglar,bett eller foder. Hans åsikter låter alltid så logiska.


Det är så många som är emot skarpa bett och tex gramaner men dom har egentligen inga vettiga förklaringar (enligt mig!) jag tycker att dom är som politiker, för att deras egna åsikter ska låta så bra som möjligt, tar dom de värsta exemplena som finns mot det som de är emot. tex någon som är emot gramaner kan säga: Gramanen får hästen att böja på nacken men ger ingen bakbensaktivitet, hästen böjer på nacken och ryttaren är nöjd. Graman förstör. Jag säger BULLSHIT!
Jag rider själv en del med graman och det är klart att gramanen inte ger bakbensaktivitet gratis, men vad tusan det gör ju inget? Jag tycker att en graman blir vad man gör den till! Det finns extremfall som drar ihop sin häst i en graman o blir nöjd men det finns SÅ MÅNGA som inte gör det! Att rida med en graman är inget nederlag som min far säger, det är en hjälp. Om man behöver hjälp, varför inte ta den? En graman kan få hästen mer avslappnad och det går fortare att arbeta hästen, istället för att börja passet med en häst som är lång och har huvudet uppe i taket så börjar man med en häst som har huvudet där den ska ha det. På med en massa skänkel, var förbaskat mjuk i handen handen och det blir kanon, man orkar rå på en stor häst på 600 kg på ett helt annat sätt, det är ju bara att länga på gramanen efter hand för att kunna ta av den sedan.
Är det inte bättre att rida med en graman och jag får min häst att arbeta rätt än att sitta och skava runt på en stjärnkikare som inte har några alls planer på att arbeta rätt den dagen ?

Sen med skarpa bett, samma sak där. Människor säger att det är en genväg, istället för att rida dressyr/markarbete och få hästen att gå rätt så tar man ett skarpt bett och problemen är ur världen. Det är så många som håller fast vid sina vanliga bett som kanske egentligen borde byta? Det finns många som menar att man är "dålig" om man rider på ett skarpt bett.
Jag säger såhär: Att rida till en häst i dressyren/markarbetet går inte på en vecka, så ska jag då sluta hoppa/tävla bara för att jag inte rår på min häst där och bara satsa på markarbetet, vilket skulle göra att jag kommer ifrån hoppningen? Eller ska jag fortsätta trimma min häst på vanligt bett på marken och sedan sätta på ett skarpare bett när jag jag hoppar tills jag klarar av min häst så jag kan bettsla ned till ett vanligt bett så småningom? jag röstar på alternativ 2! Så kan man ju säga såhär också, vad är bäst: att man sliter och drar i sin häst på ett vanligt tränsbett eller att man rider med superfina och supersmå hjälper på ett tex pelham?
Ta en av världens bästa ryttare tex Meredith Michaels-Beerbaum, hon rider ALLA sina hästar på ett skarpt bett för att kunna rida med så små hjälper som möjligt, och hon är verkligen inte dålig!!!!!!!!!!!
Jag rider ju hellre som henne, med fina hjälper på ett skarpt bett än att vara bestämd på att vanliga tränsbett är det bästa även om man inte riktigt klarar av det och man drar, sliter och sågar sin häst i munnen.

Att använda hjälpmedel är inget nederlag, sakerna finns för en anledning eller är jag helt ute och cyklar?

Och så vill jag bara säga tack till min pappa, jag gör det inte tillräckligt ofta... Tack!



Ja det är bra med barn som kan lyssna men ändå ha egna åsikter och tankar.
Nu är det dax att ta kväll och gå igenom komihåglistan.
Nu är det två dagar kvar till Spa, H.


12 fel.

Det är inte oftas man som pappa/coach eller som ryttare är nöjd med 12 fel men idag måste jag säga att både R och jag var väldigt nöjda med Rs och Lillemans andra runda någonsin i 130.
Först red dom en 120 med 8 fel och det är inte mycket att säga om. Han har skämt bort oss så i början av sin karriär att han nu nästan har rätt att ha några ner. I Lillemans tolv första starter i 120 blev dom placerade och var nolla i grunden i tio starter. Ett rätt bra cv av en fd lektionshäst som inte har tävlat nåt speciellt innan han blev åtta år.
Nu vet jag inte om jag kommer att lyckas förklara för er vad som hände på framridningen till 130. Hur förklarar man en känsla och en upplevelse?
Nåväl jag ska göra ett försök iaf. Känner redan nu att det inte kommer att bli speciellt intressant men känner att jag ändå måste skriva av mig. Först lite bakgrundsinfo.
När jag började åka med R på hoppträvlingar för snart fem år sedan hade hon precis börjat tävla sin Dponny "Pelle". Innan dess hade hon en Bponny och en Cponny. Kan väl säga att när hon tävlade de två första ponnierna hade jag inga större förhoppningar att hon skulle bli en duktig ryttare. Hon verkade bli en medelmåtta. Hon verkade varken ha öga eller tävlingsinstinkt men man ställer ju ändå upp på sina barn.
När hon började tävla Pelle händå nåt med henne. Hon började rida med självförtroende och med lite jävlar anamma och hon klättrade upp i klasserna. Hon började även visa att hon  hade lite "öga". Lite senare började hon även tävla en häst som jag hade lånat i rent motionssyfte. Den hästen, som vi kallade Foppa kunde inte hoppa men det struntade han i och vi sa inget om det till honom heller. Han fick leva i tron att han kunde hoppa och dom blev efter ett halvårs tävlande placerade några gånger i 130.
Under tiden hade Rs mamma köpt en häst till R, Nicke och han visade att han kunde hoppa. Han var dock väldigt valpig och därför togs han väldigt lugnt. Förra året hade dom dock två starter i 140 med 4 fel i första starten och 8 i andra. Så hon visade att det var värt att satsa på hennes ridning.
Hon har hela tiden haft två akilleshälar varav den ena är borta nu och det var hennes lite fladdriga stil. Hon var som en sån där docka som alltid reser sig upp när den har ramlat. Nu har hon dock väldigt bra kroppskontroll så nu har vi bara haft ett problem kvar och det har varit hennes händer. Hon har haft lite väl hårda händer och det är nåt som jag har tjatat på henne om sen jag började hjälpa henne men det har inte lossnat. Inte förrän idag.
Har alltid sagt till henne att hon ska mjukna i händerna sista ett två sprången innan hindret och det har hon fått att fungera sådär. Idag började jag igen att säga till henne när hon hoppade fram och helt plötsligt hände det nåt. Började visa henne och tala om för henne att hon skulle mjukna mycket tidigare. Redan på långsidan innan hon vände upp mot hindret och då!!!! Helt plötsligt hade hon en häst som galopperade helt annorlunda. Det spred sig ett stort leende på hennes läppar. Ist för som vanlig, då hon har hållt hårt i munnen mot hindret och han har kört upp huvudet höll han kvar huvudet i låg form och galopperade på jämna språng fram till hindret. Han fick en helt ny överlinje och såg helt fantastisk ut. 
Väl inne på banan fortsatte hon att rida med mjuka händer och det såg makalöst bra ut. Lilleman fattade bara inte att det var lite högre än vanligt så därför föll tre bommar. 
Tror att den här upplevelsen ger henne en stor skjuts i hennes ridkarriär. Hon skrev för ett tag sen på sin egen blogg att hon skulle vilja kunna rida lika mjukt och fint som flera av de föredömmen hon har som Elin Jansson, Stina Lilje, Niklas Jonsson, Martin Jarhäll och alla andra med fina händer. Idag visade hon att hon kan det och jag hoppas för hennes skull att hon hittar samma sköna känsla snart igen och igen och igen...........
Nä dax att åka till stallet och ta in lyckopillrens från hagen.
Sköt om er, H.
PS. Nu är det bara tre dagar kvar till Spa DS.

Återvinning å annat.

Eftersom jag är både slö och miljömedveten kommer jag att ha viss återvinning här på min blogg. Har tidigare bloggat under ett annat namn men fick sluta med det av olika anledningar. Eller det var egentligen bara en anledning men den kommer jag att komma till längre fram i tiden.
Nu kanske alla ni(hade iaf minst 5 läsare, inkl mamma tidigare) som läst i min gamla blogg, tycker att det blir tråkigt att läsa samma saker en gång till men till er säger jag: Använd den tiden till att städa ist. Man hör folk klaga på att dom inte hinner än det ena och än det andra. Är ganska övertygad om att dom spenderar ett antal timmar per dag vid datorn med facebook, läser bloggar etc. så använd den tiden till nåt viktigare än att häcka vid datorn. Själv har jag städerska vilket gör att jag kan häcka vid datorn hur mycket jag vill i ett rent hem.

Är tillbaka i hemmet efter resan till Grevagården. Hade det mycket trevligt där. Blir till att försöka komma i säng i tid i kväll eftersom R och Lilleman ska tävla i Nykyrka i morgon. Hämtar R kl 0700 så det blir nästan sovmorgon.
Sköt om er, H.

På Grevagården i hushållsbilen.

Morgon.
Utelämnar helt medvetet "God". Kan kanske kriva det om några timmar.
Mellanlandade i soffan medans jag försöker släpa min lemlästade lekamen från sovrummet till duschen. Hittade datorn igång och passar på att skriva lite medans duschvattnet blir varmt här i hushållsbilen.
Ja som ni flesta vet regnade kval två av SM-tävlingarna bort igår. Tror faktiskt att det var mitt fel. Önskade att det skulle regna här men jag önskade bara att det skulle regna lite men tillräckligt för att ryttarna skulle komma och köpa våra vattentäta ridbyxor och tävlingskavajer.  Nu kom det alldeles för mycket vatten och jag har lite dåligt samvete för det men trots allt sålde vi flera par byxor.
När jag kom hit i torsdags och skulle starta datorn hade det hänt nåt med den. Den hade på eget bevåg ställt om sig till nån engelskt och det gick inte att skriva förståligt. Ringde min granne, datanörden Daniel och fick hjälp av honom. Hur och vad vi gjorde har jag ingen aning om men datorn började fungera riktigt.
Då slog det mig en tanke. Varför finns det inget som heter datorlogik(eller finns det det?). Det finns ju nåt som heter kvinnlig logik och den logiken är ju så långt från logik nåt kan komma. Hur ska man annars kunna förklara att 90% av 50% av svenska befolkningen har shoping som lösning och svar på allt.
Mår dom dåligt shoppar dom för att bli lyckliga. Samma sak om dom mår bra. Då shoppar dom för att dom är så lyckliga.
Nåväl nog om detta och åter till verkligheten på Grevagården.
Eftersom det regnade hela dagen igår hände det inte så mycket här förrän på kvällen när det blev ryttarfest. Undrar varför det heter ryttarfest. 95% av festdeltagarna tävlar ju inte. Iofs är det likadant med bröllop. Det är ju bara två som gifter sig av alla som är där. Kom ifrån ämnet igen som vanligt.
Jo efter allt regnande blev det fest. Gick dit med vännernas från Filippas. Efter en liten stund kom H och hennes hästskötare H och jag fick den stora glädjen att ha dom jämte mig. Hon är min absoluta ryttarfavorit. Tror tom att jag är lite hemligt kär i henne. Många människor tar eller ger inte någon energi men hon ger mig massor med energi. Hon är underbart spontan och det är sånt jag uppskattar. Ibland kan hon iofs försvinna in i sin egen lilla värld och är då inte kontaktbar men när hon kommer ut igen är hon precis som vanligt.
Nä nu har vattnet blivit varmt så det är dax att ställa denna kropp i rinnande varmvatten. Jo Cajsa det är mycket skönare med varmt vatten.
Ha en bra dag, H.
PS. Till er som kanske undrar varför jag har skapat en ny blogg så kommer det en förklaring lite längre fram. Och till er som är nya läsare kan jag berätta att jag har bloggat på samma sätt tidigare men i ett mindre politiskt korrekt namnDS

Uppdatering

Att skriva en blogg utan dator är inte lätt. Tappade den bärbara när vi tävlade i Hammarö för några veckor sedan och sen dess har jag inte lyckats få liv i den.
Åkte hem till min kära mor idag och stal hennes nya minidator(lyckades bli bjuden på lunch samtidigt).
Har packat väskan och tankat hushållsbilen för färd till Grevagården och hopp-SM i helgen. Kommer att vara där från i morgon till på lördag. Lite surt att inte kunna se finalerna på söndag men R ska tävla lilleman i Nykyrka på söndag och det är egentligen roligare, även för mig.
Ska jobba på SMet tillsammans med en kund och sälja Sarmridbyxor som är vattentäta, smutsavvisande och supersköna. Hoppas att det kommer att regna en del för det kommer att bli bra för affärerna.
Vi hörs, H.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0