Ridsportförbundet.

Vad har hänt med förbundet? Nu har det inte hänt nåt överhuvudtaget på över en vecka. Inget stilkrig, licensbråk eller nåt annat heller för den delen. Vad ska en sån som jag göra då? Livet suger som ungar hade kallat det.
Hittade att förbundet har moderniserat sig och har nu en sida på Facebook. Gick in där för att se om det fanns nåt snaskigt att sätta tänderna i men det enda jag hittade var kommentarer om det nya licenssystemet. En återkommande kommentar var att förbundet var till för medlemmarna och att förbundet inte lyssnar på dessa. Undrar om de som klagar tycker att förbundet ska ha en öppen omröstning varje gång de kommer med nåt nytt? Anledningen till att de som sitter och bestämmer är väl pga av att vi medlemmar har röstat dit dom i ren demokratisk ordning
Tycker de som klagar att förbundet ska skicka ut ett brev till alla medlemmar varje gång nåt nytt ska bestämmas?
Efter 40år i den här sporten har jag lärt mig att folk bara bryr sig när det gäller saker som bara rör dom rent privat.
Undrar hur mycket dessa klagande människor engagerar sig i klubbar och distrikt.
Nåt som också togs upp på FBsidan var att nu kan dom inte tävla i 90cm längre. Allvarligt talat, tävlar man i 90cm? Att rida bed A eller CR var inget alternativ eftersom då fick alla som var felfria en rosett och då var den inte värd nåt.
Men för helvete! Hur kan en rosett, vunnen på att hoppa på tid i 90cm vara värd nåt? För att vinna en rosett på en sån höjd måste man väl rida som en hästtjuv? Och vad främjar en sån ridning? Inget överhuvudtaget.
Nä som jag har sagt tidigare. Inför bedömning A i alla klasser under 120.

På eftermiddagen idag hoppade vi Lilleman. Först travhoppade vi ett antal språng upp till 120. Sen blev det kvickhetsövning i en trång kombination som utökades till en tvåkombinatíon. Detta har vi gjort ett antal gånger undet hans uppbyggnadsträning. Tidigare har han alltid forcerat genom denna övning men idag var första gången han tänkte till och hoppade mer uppåt än framåt. Kul att se att han utvecklar sig den lille sötnosen.

Ha en go kväll, H.

Tisdag.

Nyss hemkommen från stallet. Fick ta R´s kvällsfodring. Hon var tvungen att åka till Örebro och dansa styrdans med pensionärer, hahahahahahahahahahaha.
Tydligen var det obligatorist för hela hennes klass att delta på detta evenemang som en del av gymnastiken(eller vad det heter idag)
Ska åka och hämta hem henne lite senare och hoppas att hon inte har fastnat för nån gamling.

För några dagar sedan fick jag en uppskattande kommentar där B skrev att hon blev glad av min blogg och hon trodde att jag var/är en klok man. Det uppskattade jag verkligen. Att hon la till "tror jag" har jag fullständigt förträngt. Idag fick jag ett samtal som tog ner mig på jorden igen. T ringde och sa: Jag har läst din blogg. Fan vad tråkig och seriös du har blivit.
Ja upp som en sol....................

I min gamla blogg skrev jag ibland om olika profiler i stallet. Dessa profiler passar in i hela hästvärlden tror jag.
Ska presentera en profil som har snurrat länge i bakhuvudet.

Culingföräldern eller som vi säger i hästkretsar, Manegekrattaren.
Denna förälder vill säkert bara väl men det den/dom gör blir nog mest en björntjänst. Nämnda förälder ser man både i stallet och på tävlingar. 
Det mest utmärkande för dessa människor är nog att de alltid går några steg bakom sina barn, lätt hukande. Inte riktigt som en strykrädd hund men nåt åt det hållet.
Barnens sätt att kommunicera med dessa föräldrar brukar vara antingen ett väsande eller högljutt skrikande. Kan var skrikandet som har gett föräldrarna deras kroppshållning.
Att vara överslätande är nog det största igenkänningstecknet för Manegekrattaren.
Enda gången man ser dessa föräldrar skina upp är när dom har gjort nåt bra och får beröm av sina barn. 

Upptäckte för ett litet tag sen ytterligare en stallprofil.
Vet inte riktigt vad den ska kallas men nåt i stil med spöket, den osynliga eller "finns inte",
Såg en som ledde en häst i stallet som jag aldrig hade sett förut och frågade R om det hade kommit nån ny till stallet. 
Vadå undrade hon. Förklarade hur den jag sett samt hur hästen såg ut. Än en gång tittade R frågande på mig och skakade på huvudet.
Dom har funnits i stallet sen årsskiftet sa hon och skakade på huvudet ytterligare en gång.

Nu är det dax att knata ner i källaren och ta hand om tvätten (finns stunder när singellivet är hårt) och sen åka och hämta R. Ha en bra kväll, H.

 


Tävling!

Eller vi ska kanske säga träning. Mental träning. Inte nog med att ungen inte har någon humor. Hon har inte nån speciellt hög stresströskel heller. Och blir det sen ytterligare påverkan av yttre faktorer, ja då är det kört. Då blir det kortslutning i hjälmhyllan. Iofs kan jag hålla med henne om att de som var inne på framhoppningen samtidigt hade väldigt dålig koll. R har fått lära sig följande som gäller på framhoppning:
Man skrittar inte på spåret.
Man håller till höger.
Man står inte framför hinder, vare sig man är till häst eller inte.
Man rider inte framför eller bakom hinder när nån har ropat "hoppning"
Man smiter inte före när nån har ropat "hoppning"
Allt detta hände på framhoppningen inför 125 igår. Alltså sämsta möjliga preparering, iaf för R. Det fick till följd att nerverna satt på utsidan på henne när hon skulle starta och det fick till följd att hon jämnade hela banan med marken. Iaf fem hinder.
Lilleman som inte är världens tuffaste häst undrade givetvis vad det var med matte. Att hon också tog bort ett galoppsprång på varje distans gjorde inte saken bättre.
Men som vi sa när allt hade lugnat sig. Även sådana tillfällen är en bra träning eftersom även det mentala måste tränas. Allt är inte alltid tillrättalagt och det måste man lära sig. Den hårda vägen.

Tittade på lite ponnyhoppning och det var som jag hade tänkt mig. Ömson vin och ömsom vatten. Speciellt ett ekipage etsade sig fast i minnet. Det var i Msv:B och ponnyn ställde sig på bakbenen redan innan den passerade startlinjen. Ryttaren gick på med spöt och kom fram till ettan efter ett tag och givetvis stannade ponnyn. Vid andra försöket hoppade den men stannade på andra hindret. Hela tiden gick ryttaren på med spöt klart alldeles för mycket om man ska följa reglementet. Och klart alldeles för mycket överhuvudtaget. Det som jag inte kunde förstå var att speakern/domaren inte sa ett ljud om det hela för det såg hemskt ut. Varför man överhuvudtaget startar en sån ponny i en sån klass är för mig en gåta. Hennes kompisar satt nära mig på läktaren och vad jag kunde förstå på deras kommentarer så var ponnyn sån. VAD GÖR MAN DÅ I EN SÅN KLASS?

Tyckte att det var alldelel för mycket spöanvändning överhuvudtaget. Mycket tippningar trots att ponnysarna gick som skållade råttor. Varför tillåter föräldrar sånt? Skulle klart ha varit bra med en ryttarbedömning på en sån klass.
Undrar hur många av dessa ryttare ska klara av övergången till stor häst.

Nu blev jag kaffesugen. Får ta mitt slöa lekamen och släpa mig in till Kafeterian och bidra med några kronor till klubbens kassa. Nästa start för R och Lilleman blir nog vid mörkrets inbrott, H.


Blödig.

Även om det är få som tror det så har jag ett hjärta som bryr sig om annat än mina barn och hästar. När R skulle gå och fodra Lilleman såg vi in till våra grannar. Dom bor i en Bkortsbil. Tydligen har dom inte så varmt i den för dom satt fullt påpälsade med mössa och vinterjacka. Min första tanke var att fråga om dom skulle komma in i hushållsbilen och sova. Nu stannade det hela bara vid tanken men det är ju den som räknas. Vi har det varmt och skönt iaf.
H.

Reflektioner

Sitter i hushållsbilen på en parkering i Södertälje. R och Lilleman har gått en 120 idag med ett ner och det var godkännt. Det blev lite krig mot tvåan och då föll den annars var allt till belåtenhet. Tävlandet är träning i år och tillsammans med övrig träning satsar vi på utomhussäsongen 2012. Det är det långa målet vi har.

Måste be om ursäkt vad gäller lokallicenskostnaden i år kontra nästa år. Jag trodde(hade inte gjort min läxa)att licensen kostade 150.00 men givetvis kostar den 200.00. Alltså blir höjningen inte 500% utan bara 375%. En avsevärd skillnad. Detta gör att alla som vill fortsätta att äta hamburgare iaf kan unna sig en dito per månad om den procentuella höjning på dessa gourmetmåltider skulla vara densamma.
Kan inte förstå hur motståndet mot höjningen kan vara en princip. I min värld bör ett ståndstagande mot bestämmelser byggas på logik, sunt förnuft och inhämtande av information. Jag tycker att klargörandet från förbundets sida rätade ut de flesta frågetecken. Alltså som jag sa från början när folk reste sig upp på FB och sa NEJ. Vänta och se. Tanken att alla starter som görs i Sverige ska finnas med i ett register låter som en alldeles utmärkt idé och räcker som argument för mig som motiv för en höjning.

Måste även be om ursäkt om utlandstävlingslicensen. Idag kostar den 2000.00 inte 1000.00 som jag trodde(dålig av mig igen). Detta innebär också att höjningen inte blir så hög. Och för dom som bara vill tävla ett fåtal gånger finns engångslicensen och då hålls kostnaden nere.

Nåt som skrämmer mig är konkurrensverkets nya giv vad gäller motorsporttävlingar. Efter att farit Sverige runt i sju år med äldste sonen på Gokarttävlingar ger det mig en tankeställare. Om tävlandet ska släppas fritt och inte vara sanktionerat av Bilssportförbundet då undrar jag, vilket reglemente ska då gälla?

Samma sak skrämmer mig när folk verkar bli överlyckliga om samma sak ska "drabba" ridsporten. Vilket reglemente ska gälla om alla tävlngar släpps fritt?
Yes nu kommer tävlandet att bli billigare! Varför skulle det bli det och på vilken bekostnad? Idag arrangeras de flesta tävlingar av klubbar med ideellt arbetande funktionärer. Hur ska det kunna bli billigare om det kommer in andra aktörer?
Vad kan man dra in på vad gäller kostnader?
Uppstallning? Nä den kostnaden blir nog densamma.
Elen på meeting? Nä den kostnaden blir nog också densamma.
Startavgifterna? Nä inte dom heller antagligen eftersom det är dom som är arrangörens inkomst.
Veterinäravgiften? Ja kanske om inte jordbruksverket kan bestämma även om tävlingar som inte är sanktionerade av förbundet.
Alltså är det säkerheten som man kan dra in på:
Domare
Överdomare
Banbyggare
Sjukvårdskunnig personal/ambulans
Det är ju dessa delar som kostar pengar. Är det dessa tävlingar vi vill åka på? Kan garantera att R inte kommer att få åka på tävlingar som inte håller samma höga säkerhetskrav som förbundet ställer på arrangörer idag.
Kommer med stor spänning att följa fortsatta diskussioner på diverse forum. Bästa sättet att bilda sig en uppfattning är att inhämta information och åsikter och kanske inte ha allt för mycket förutfattade meningar(mmm jag vet, kastade en liten kniv i gummibåten men är inte sämre än att jag kan ändra mig om argumenten är tillräckligt övertygande).

En liten reflektion om Nej till still (kunde inte låta bli). Trots att R har ridit sen hon knappt kunde gå måste jag ändå säga följande saker när jag hjälper henne med ridnïngen: Titta upp, in med armbågarna, slappna av i axlarna, ner med hälarna etc. Detta säger jag inte för att hon ska rida snyggt utan enbart för att hon ska kunna inverka på sina hästar på ett optimalt sätt. Detta har inget med dressyr att göra och så som jag har fattat det är det delvis denna sortens ridning som efterfrågas vid stilhoppning. Alltså skulle förbundet enbart kunna byta namn på bedömningen från Stilbedömning till nåt annat så kan de som är emot Stil fortsätta att vara emot nåt som inte längre kommer att finnas.

Dax att börja fixa kvällsmatem. Ha en underbar kväll, H.

Lite info

http://www3.ridsport.se/Tavling/Nyheter/2011/10/Informationangaendedenyatavlingslicenserna/

http://www3.ridsport.se/Tavling/Nyheter/2011/10/Nyttlicenssystemfran2012/

När R och jag sanerade Lilleman inför helgens tävlande sa jag till R att jag tänkte trycka upp några tröjor, kepsar och en jacka med "Stallpolisen" på.
Hon tittade på mig, skakade på huvudet och sa."Då får du åka och tävla själv isf i fortsättningen. Jag tänker inte skämmas för dig nåt mer".

Hon har ingen humor den ungen.

Nu är allt klart inför helgen. Gasol är inhandlad(så jag kan duscha i hushållsbilen), maten är inhandlad och klar.
Dax att borsta tanden och lägga sig och sova. God natt, H.


Stil, licensavgifter etc.

Det blev ju än en gång ett jävla liv om ridsportförbundets beslut, nu om höjda licensavgifter.
Jag fattar ännu inte hur man som utövare av en sport tycker att förbundet ska anpassa sin inkomster efter vad utövarna har råd att betala. Om man nu redan är på gränsen av vad man klarar av rent ekonomiskt ska man väl inte hålla på och tävla. Det är inte så att jag på nåt sätt missunnar någon att tävla men för mig låter det lite som Lyxfällan light. Om man inte har råd med 45,84 extra i månaden ska man kanske, som en mamma sa, hålla på med fotboll ist.
Jag hade tyckt att det hade varit jättekul om nåt av mina barn hade kört STCC men nu har vi tyvärr inte råd och då får vi hålla på med nåt annat ist.
Vad händer med tävlandet om bilen, släpet, frysen, hästen etc går sönder? Eller om ni hör till nån av alla dem som kör olagligt med bil och hästsläp. Kan inte tänka mig annat än att många av de som klagar på licenshöjningen kör olagligt. Hur kan man köra olagligt om man inte har råd med en licenshöjning? Att åka fast för olovlig körning kostar bra mycket mer än 45,84 extra per månad. Ska ni säga till polisen att ni isf inte har råd att tävla och därför ska polisen riva böteslappen?

Det finns ett argument som kan få mig att hålla med om att lokaltävlingsryttare inte ska få nån höjning av licensen.
Jag tycker att ALLA klasser under 120, alltså i stort sett alla klasser på lokal tävling, inte ska ridas på tid. Jag tycker att alla klasser på lokal hopptävling ska vara stilhoppning bed:A.
Var med R på några lokala hopptävlingar i början av året och herregud vad dåligt folk red och vad dåligt hästarna gick.
I min värld stannar inte en normal häst på 90, 100 eller 110cm (men på dessa tävlingar stoppades det alldeles för mycket). Inte om hästen tränas och rids normalt. Om det är en unghäst eller en väldigt orutinerad ryttare kan det hända men så var inte fallen på de tävlingar vi var på.
Ridningen var till större delen en ren katastrof. Man kan undra vad det beror på. Tränar inte vissa ryttare? Eller rider dom inte kontinuerligt för nån tränare? Oavsett anledning var det inte en kul syn. Vad är det som får vissa ryttare att skena runt en bana på 90-110cm? Är det för att få en rosett? Nä jag vet inte. Vet bara att R är förbjuden att överhuvudtaget rida för att vinna i klasser under 120cm. Enbart för att hennes hästar ska vara glada och ha ett gott självförtroende.

Nej jag missunnar ingen att tävla.

Jag har bara hästens bästa i mina tankar. Kan garantera att de flesta hästar som måste skena runt en 90-110bana inte tycker att det är kul.

Om ni tycker att jag har fel och att det visst finns lokaltävlingar där det rids bra så var snälla och tala om för mig vart jag ska åka isf för det jag har sett har inte varit kul.

Nej än en gång. Jag är inte missunsam. Jag har bara hästens bästa i mina tankar. Att en del ryttare pga nervositet, tillfälligt hjärnsläpp etc kan göra vissa ödesdigra misstag när dom rider är inte vad jag menar.

Undrar om manusförfattarna till "Starke man" har haft Kumla komun som förebild? Iaf är det precis så det  är i Kumla.

Snart dax att sluta för dagen och åka till stallet och hjälpa R med hästarna. Tävling i Södertälje hela helgen med Lilleman, Hoppas jag får se mycket bra ponnyhoppning där, så jag blir överbevisad om att dessa ekipage är bättre än min "förutfattade" mening om dessa. Lycka till alla som ska dit, H.

Gästbloggare

Är trött och sliten pga ett inte allt för seriöst liv för tillfället. Hyr därför in en gästbloggare:
http://rebeccaeklind.blogg.se/
Ska ta tag i mitt liv i morgon. Nu blir det hockey med yngste sonen.

Ha en bra dag, H.


Fortsättning.

När man läser kommentarer senaste tiden gällande div ärenden där förbundet är inblandat får jag intrycket av att de som skriver tycker att förbundet beter sig som intelligensbefriade crackpundare. Ett förbund, stryrelse eller företag kan inte ta beslut som passar alla. Som beslutande organ får man ta en del obekväma beslut.

Rätta mig om jag har fel men har inte följande hänt i år? Vi (Sverige) har kvalat till OS:
Fälttävlandslaget
Dressyrlandslaget
Hopplandslaget.

Hopplandslaget har kvalat tillbaka till högsta hoppligan.
RGB vann EM och även inom dressyren blev det framstående placeringar.

Hur kan allt detta ske om förbundet är så inkompetent?
Hur ska allt bekostas om inte alla är med och betalar?
Undrar om alla dom som klagar på licensprishöjningen inte blev glada när RGB vann?
Är dom helt likgiltiga om Sverige tar medaljer i OS nästa år?

Frågor ställs om vad Ridsportförbundets medlemmar får för sin höjda licens. Ja gissa.
Nog för att ridning är en individuell sport/idrott men jag tycker att det verkar som det har blivit lite väl mycket navelskådande.
Jag anser att när jag(vi) analyserar förbundets beslut så bör jag(vi) ställa mig(oss) frågan, hur påverkar detta framtiden för oss alla.
När man läser diverse kommentarer får jag intrycket av att folk undrar hur förbundets beslut påverkar dom rent personligen NU!

Långsiktighet, planering och framförhållning borde vara ledord både för utövare och förbundet.

Ha en bra dag för det tänker jag ha, H.

PS. Lycka till ni som är i Flyinge DS.









Hoppla, hoppla.........

Att förbundet tänker höja licenserna är tydligen nåt som retar upp delar av ryttarsverige.
Nej jag är inte nån rik ponnypappa som strör pengar omkring mig, tvärtom. Jag slår knut på mig själv för att ha råd att låta R tävla.
Om jag är pantad ska jag nog inte uttala mig om eftersom jag är part i målet så det får andra bestämma. Helst då sådana som känner mig. Iofs får andra också ha åsikter för det har jag. Att ha olika åsikter om samma sak och få säga det är för mig ett bevis på demokrati. Om alla skulle tycka likadant om allt skulle det inte ske speciellt mycket utveckling.
Att ha en blogg och där skriva vad man tycker om olika saker är en demokratisk rättighet för alla i Sverige.
Ni som har läst mina inlägg vet vad jag tycker om små barn som tävlar, stil, licenshöjningar etc.

När prispengar togs bort för ponnyryttare var jag en av de som applåderade högst eftersom jag inte tycker att barn ska tävla om pengar. När man läste att vissa ponnyföräldrar skrev att "Nu måste vi sluta tävla för nu har vi inte råd att tävla längre för dottern/sonen inte kan vinna pengar" blir man bara väldigt ledsen. Inte för att föräldrarna inte kan åka på tävlingar längre utan enbart för att deras barn måste rida in pengar. Ska barn behöva ha den pressen på sig?

När det kommer nya propåer om vad som helst brukar jag oftast vänta med att ställa mig på barrikaderna och skrika NEJ! Jag väntar helst en tid för att se vad för olika argument som kommer.
Att förutsätta att ett förbund kommer med nya bestämmelser utan att åtminstone tänkt lite tror jag inte på. Sen kanske det inte alltid blir rätt från början men jag förutsätter att intentionerna är att sporten ska utvecklas.

Om det blir samma för Svrf som för Bilsportförbundet att konkurrensverket vill ha bort förbundens monopol på tävlingar hoppas jag bara att det inte blir på bekostnad av säkerheten för hästarna, de tävlande, funktionärer och publik.

Att vem som helst kan arrangera en tävling utan att det finns ett reglemente vad gäller allas säkerhet är inget jag vill ha. Om man däremot kan garantera allas säkerhet tycker jag att det låter som en alldeles utmärkt idé att vem som hellst kan arrangera tävlingar.
Att det skulle bli billigare som nån hoppades tror jag däremot inte alls på.
Att säga att det är dyrt att tävla förstår jag inte. Att det kostar mycket pengar råder det ingen tvekan om men är det dyrt?

Ska bli spännande att följa utvecklingen om både licenserna och tävlingar. Ha en bra kväll, H.



Ryktet om min död................

........är betydligt överdrivet även om det säkert finns de som önskar att det var sant. Anledningen till min tystnad, eller rättare sagt anledningarna, är flera. En anledningen är att det har kommit in nåt nytt i mitt liv. Nu skulle allt bli så bra sa dom, ja tom mina barn verkade tillfreds med min nya situation.
Vet inte om hon verkligen har gett mitt liv nåt nytt innehåll. Efter 10 dagar tillsammans kan jag bara säga att det gått sådär. Har iaf sagt att jag tänker ge vårt "förhållande" en dryg vecka till. Kommer vi inte bättre överens då är det nog slut och jag återgår till mitt gamla enkla liv och ger henne till nåt av mina barn.

Nu har Ridsportförbundet kommit med licensnyheter inför nästa år och det har tydligen skapat ett ramaskri bland vissa ryttare. De som tidigare har kunnat tävla på lokal nivå måste hädanefter köpa en "vanlig" licens för 750.00 ist för 150.00. Ja priset för en licens ökar då fem gånger och det kan ju tyckas vara mycket men allvarligt talat. Har man inte råd att lägga 600.00 till på sin sport bör man nog överväga om man ska tävla överhuvudtaget. Om man lever så på gränsen rent ekonomiskt är ridning nog inte den sporten man ska hålla på med. Iaf inte på tävlingsnivå.
På Facebook finns det grupp som är emot denna ökning av kostnaderna och dom har redan över 2000 medlemmar. Såg ett inläg av en mamma som hade två döttrar på landslagsnivå som ondgjorde sig över att den internationella licensen från årsskiftet skulle kosta 4000.00. Hon ställde då frågan var skulle dom få dessa 8000.00 ifrån? Jag ställer då frågan till henne hur kan en ökad kostnad på 6000.00 (kostnaden för två gamla licenser borde vara nästan 2000.00 vilket innebär en ökning med 6000.00) kullkasta deras planer på utlandstävlande? Om deras budget är så begränsad ska dom inte tävla utomlands.
Om jag inte missminner mig var kravet från landslagsledningen inför detta året att alla som ville rida i landslaget skulle tillbringa viss tid i södra Europa på en av tourerna i Italien och det vet de flesta att vara där och tävla några veckor är inte billigt. Hur kan man ens överväga att satsa på att rida i landslaget om man tycker att licenskostnaden får så stor inverkan på tävlingsekonomin?

För min bloggs del hoppas jag att det blir fortsatt mycket prat om de nya licenspriserna.

För R´s del blir licenskostnaden någon hundralapp billigare men det har inte nån avgörande betydelse huruvida vi ska tävla eller inte. Samma gäller hästlicenserna. Att förbundet måste få in pengar är ju ingen hemlighet och licenserna är vad jag tror en stor inkomstkälla.

Nu ska jag åka till stallet och kolla på hoppträning för R och Lilleman. Det är deras första träning på några veckor eftersom Lilleman har haft en kort viloperiod.

Sköt om er, H.





RSS 2.0